Tre nye amuletter med runer fra Vrangstrup

Der er gang i metaldetektorerne og runefundene for tiden! I næste uge drager runologen til Ribe for at undersøge det nyfundne fragment af en runesten derovre (så glæd jer til næste uges blog!), og i mellemtiden kan I fornøje jer over tre fine nye amuletter med runer, som er fundet med metaldetektor i Vrangstrup og indsendt til danefæbedømmelse via Næstved Museum. Det er helt usædvanligt, at man finder så mange amuletter på en enkelt plads, men metaldetektoristerne er nu også blevet ret dygtige!

Amuletterne er alle beskrevet, fotograferet og tegnet i runedatabasen http://runer.ku.dk (søg på “Vrangstrup” og de kommer alle tre frem).

Sprogligt set er der ikke så meget nyt at hente i de tre amuletter. Den første er ornamenteret med kors og nogle enkelte runer og er ikke – som det ellers er normalt for blyamuletter fra middelalderen – foldet sammen.

De to andre runeamuletter følger den gængse “runeamulettradition” fra middelalderen. De er formet af to aflange strimler af bly, som er foldet ind over midten fra begge sider. De måler ca. 2×2 cm og er så ens i udformningen, at man kunne få mistanke om en masseproduktion af amuletter med runer i Vrangstrup. Man kan ikke rigtig afgøre, om amuletterne kan være skrevet af den samme person – runerne er nemlig ikke så godt bevarede, at man kan sige noget sikkert om det.

Der ligger flere amuletter med runer og venter fra Næstved Museum, så dem vil jeg snarest kaste mig over!