Satan på Nationalmuseet

Satanmoenter til blog

Den kgl. Mønt- og Medaillesamling rummer mange kuriositeter, heriblandt de såkaldte Satanmønter. Mønterne refererer alle til begivenheder, som fandt sted på Anholt i 1973. På dette tidspunkt vakte en formodet Satankult vældig opstandelse både på øen og i datidens presse, bl.a. med en ofringsopstilling i det område, som kaldes Ørkenen. Kort tid efter blev der fundet Satanmønter i flere kirker og såmænd også i Den kgl. Mønt- og Medaillesamlings udstilling. Siden har vi jævnligt modtaget fund fra kirker, hvor mønterne har været gemt godt bort og først er blevet fundet under reparationer og udgravninger i kirkerne; nogle gange formentlig mange år efter de er gemt.

Der eksisterer en serie på fire mønter med forskellige motiver. En kobbermønt på størrelse med en gammel femkrone og tre lidt større sølvagtige mønter. De fire motiver er en portrætbuste af en smilende fanden med horn i panden, en hekseagtig figur ved navn Alice Mandragora ridende på en gedebuk, en teatermaske og en havfruelignende figur med bare bryster, stor rund mave og kløftet hale. Flere af mønterne har en stående behåret og meget smilende Fanden med en trefork i hånden og klove som fødder. Mønterne og stemplerne, som vi har i samlingen, har gennem årene givet anledning til mange gætterier. Motiverne vidner om et glimt i øjet, men samtidig har nogle findere følt ubehag over at finde disse Satanmønter i deres kirker, særligt efter kultfilmen Rosemarys baby.

(Line Bjerg)

6 Kommentarer til “Satan på Nationalmuseet ”


 1. 1 liv 19. oktober 2013 kl. 21:20

  Kan ikke lade være med at tænke at dette er et PR stunt startet af denne omtalte doku.film om den satanistiske kult..
  Undre mig over at der kun er frigivet info. om disse fund i dag, uanset hvor man søger, -og at de så skulle ha været fundet over de sidste 40år.
  Hvis disse findes må I jo have dem udstillet… 😉

 2. 2 Mark J. Philips 20. oktober 2013 kl. 02:54

  Efter at have læst Politikens artikel om de adskillige mønter der efter sigende skulle have været fundet i samtlige kirker, er jeg af ren samler-interesse blevet nysgerrig omkring den lille mønt.

  Er det muligt at anskaffe sig/købe en satanmønt, uden at skulle gå på en næsten umulig findejagt i de danske kirker?

 3. 3 Helle W Horsnaes 21. oktober 2013 kl. 14:26

  Kære Mark Philips,

  Nationalmuseet sælger naturligvis ikke af de genstande, som er i museets varetægt. Jeg har søgt lidt på nettet og kan se, at der er blevet solgt en på auktion for nylig, så de findes et sted derude. Der er nok ikke andet for, end at du selv må lede. Godt jagt!

  Mange hilsner
  Helle Horsnæs

 4. 4 Helle W Horsnaes 21. oktober 2013 kl. 14:36

  Hej
  Det er langt fra første gang, Satanmønterne og de underlige hændelser på Anholt er blevet omtalt i pressen. Politikens journalister hørte faktisk om historien fra en medarbejder på Nationalmuseet, men de har selv lavet et omfattende research-arbejde, og det ser ud til, at de har fået afdækket meget mere af den samlede historie, end vi nogensinde har hørt om før. Satanmønterne har ikke før været udstillet på Nationalmuseet, men det bliver de nu – dog kun i en begrænset periode.
  Jeg er først selv blevet opmærksom på filmen nu, og må med skam at melde indrømme, at jeg ikke har set den.
  Med venlig hilsen
  Helle Horsnæs

 5. 5 Mette 28. oktober 2013 kl. 11:35

  Den der havfruemønt ligner rigtig meget Starbucks, kaffekædens, logo.

 6. 6 Trine Langkow 28. november 2013 kl. 19:56

  Det er efterhånden over 15 år siden jeg første gang hørte om disse mønter. Jeg har set filmen, læst alt hvad jeg har kunne finde om emnet. Har nok en særlig interesse i denne historie, grundet mit efternavn er identisk med Knud Langkow. Skal helt sikkert nå at se udstillingen både på Nationalmuseet, men også særudstillingen på Næstved Museeum.

Efterlad en kommentar