Sassanidiske drachmer

FP8263.3obvmini FP8263.3Revmini   

Sassanideriget opstod i begyndelsen af 200-tallet i den nordlige del af Partherriget i det moderne Iran, og i løbet af kort tid voksede riget til en international stormagt, der omfattede Iran, Pakistan og Afghanistan og dele af de centralasiatiske republikker. Sassaniderne slog mønter der, ligesom forbillederne blandt de ældre græske og samtidige romerske mønter, bærer et herskerportræt på forsiden. På bagsiden ses næsten altid et flammende alter mellem to præster. Sassanideriget forsvandt med den islamiske erobring af Persien i 651, men i møntvæsenet fortsatte den antikke tradition med billedfremstillinger alligevel i et stykke tid, selvom det sassanidiske område blev regeret af muslimske guvernører.

Sassanidiske mønter hørere til de relativt sjældne fund i Danmark, der kendes ca. ti fra danske fund, men alene indenfor det seneste år er der dukket nye eksemplarer op. De findes enkeltvis eller sammen med møntskatte fra vikingetiden – og her kan de ligge sammen med mønter der er væsentlig senere, f.eks. fra begyndelsen af 1000-tallet.

Den afbildede mønt er en ½-drachme, præget i Tabaristan (den nordligste del af det moderne Iran, op mod det Kaspiske Hav) under abbasidisk guvernør, i slutningen af 700-tallet. Mønten er gennemboret fra forsiden og forsynet med en del snit langs randen, som sikkert er lavet for at sikre sig sølvets lødighed.

Mønten er fundet på en boplads nær Ribe. Den hører nok ikke til en begravet skat, men der har været livlig aktivitet på pladsen, hvor der også er fundet et lille fragment af en abbasidisk dirhem, en penning slået under Christopher II i Nørrejylland (1319-1332), en 1400-tals schilling fra Hamburg, samt andre fund der dækker en næsten 1000-årig periode.

Nationalmuseet, Møntsamlingen, inv. nr. FP 8263.3. Møntens diameter er 22 mm.