Rytteren på runestenen

Rytteren på bagsiden af den store Ålum-sten.

Forsiden på den store Ålum-sten

På en meget smuk forårsdag i marts holder runestensroadshowet sin sæsonafslutning og skal desværre først af sted igen til oktober, når vi igen går de mørke tider i møde. I løbet af den forgangne uge har vi nået at fotografere 20 runesten, så vi har slået vores personlige rekord på 19 runesten på en uge. Finalen på denne uges arbejde blev afholdt i Kolind, hvor Tostes store og flotte runesten står i våbenhuset. Her er der heldigvis god plads, så vi kunne sætte lyset præcis som vi ville.

Lisbeth læser runer i Kolind.

I går arbejdede vi ved Ålum kirke, som er begavet med hele fire runesten. To af dem står i våbenhuset og blev fundet indmuret i kirken, så de er meget slidte. De to andre, som er i familie med hinanden (ja man kan næsten kalde dem for mand og kone, for den ene er rejst af Vigot og den anden af Vigots kone) står uden for kirken lidt i læ af våbenhuset. Indskrifterne er udført af den samme runerister og er meget smukke i deres design. Den mindste sten er rejst af Thyra, Vigots kone, efter Thorbjørn, Sibbe søn, som hun holdt mere af, end hvis han havde været hendes egen.

Den største sten er rejst af Vigot efter hans søn Esge, og på bagsiden er denne mere end 2 meter høje sten prydet med en mand til hest med hjelm og skæg. I sin venstre hånd holder han et skjold, og i hans højre formentlig en fane. I aftes fik vi skudt ovenstående foto af dette motiv, som i tidligere afbildninger af denne runesten ikke har været så tydelige.

Nu holder runestensroadshowet pause hen over sommeren, hvor det er for lyst om aftenen til at vi kan arbejde udenfor. Men vi vender tilbage i slutningen af oktober måned, når det er blevet vejr til at fotografere runesten igen.

1 Kommentar til “Rytteren på runestenen ”


  1. 1 Göran 23. marts 2012 kl. 01:46

    Kjerlighet

Efterlad en kommentar