Runestensroadshowet er skudt i gang

Roberto gør klar til foto af Nørre Nærå-stenen.

Så er runestensroadshowet i luften igen. I dag har vi været i Nørre Nærå, som ligger på Nordfyn, og fotograferet den fine runesten, som står i kirken der. Det var en ret enkel opgave, for der var fine forhold i kirken, og runestenen har en pæn og glat overflade, som ikke giver nogen problemer mht. lyssætningen.

Runestenen er en af de ældste, vi har i Danmark, og den stammer formentlig fra 800-tallet. Indskriften lyder “Thormund. Nyd kumlet.” Vi ved ikke præcis, hvad formlen “Nyd kumlet” dækker over, men samme indskrift ses på den jævngamle runesten i Gørlev kirke. I den tidlige vikingetid var der så få, der kunne læse og skrive, at de to runeristere i Nørre Nærå og Gørlev må have kendt hinanden.

Nørre Nærå-stenens oprindelige plads kender vi ikke. De ældste efterretninger om den beretter, at den lå på Nørre Nærå kirkegård, men den har formentlig været rejst ved en stormands gravsted eller tæt på alfarvej på det nordlige Fyn.

Turen går nu videre til Sønderjylland, hvor vi i aften skal fotografere runestenen ved Hærvejen, Hovslund- eller Øster Løgum-stenen, og runestenen på Starup kirkegård. Netop nu sidder vi i bilen ved Hærvejen og venter på mørkets frembrud, så vi kan få lagt et godt skrålys på runestenen. Mere om disse to runesten, som også stammer fra den ældste vikingetid, i morgen. Samme rune-tid, samme rune-kanal.

Tjek i øvrigt ind på http://runer.ku.dk og læs mere om disse ældste runesten.

2 Kommentarer til “Runestensroadshowet er skudt i gang ”


 1. 1 Joachim Feik 6. marts 2012 kl. 09:02

  Tak for jeres store arbejde.

  Nye billeder af danske runesten mangler i lang tid. Jeg har fulgt nyheden om databasen og Roadshow regelmæssigt.

  Jeg har selv besøgt alle danske runesten, fotograferede dem og præsentere dem til min hjemmeside. Det tog mig år at min runesten-fotosamling var færdig!

  Hilsen fra det sydlige Tyskland

 2. 2 Lisbeth Imer 7. marts 2012 kl. 20:39

  Mange tak for de rosende ord! Det er rigtig dejligt at høre, at vores arbejde når ud i verden og også glæder folk helt nede i det sydlige Tyskland. Jeg kan se på din meget grundige og indholdsrige hjemmeside, at du er meget velorienteret om, hvad der foregår på vikingefronten. Skønt!
  Mange hilsener fra Lisbeth (og Roberto)

Efterlad en kommentar