Runesten, herregårdsbrand og et tæskehold i Kongens Tisted

Durup-stenen ved Nøragergård i dagslys.

I det forløbne år er vi om nogen blevet klar over, at der er mange runesten i Danmark, som har en rigtig køn placering. Heriblandt er uden tvivl Durup-stenen som har plads i haven til Nøragergård mellem Aars og Hobro. Fragmentet blev fundet under en restaurering af Durup kirke i 1885 og kom herefter til Nøragergård, hvor den blev opstillet i haven. I 2005 skete der det ulykkelige, at huset brændte, men heldigvis led runestenen ikke nogen overlast. Huset er nu smukt restaureret, og runestenen opstillet i den lille lund, som omgiver huset. Stedets ejer, Carsten Palvig, sørger meget forbilledligt for, at stenen bliver overdækket hver vinter, så den ikke får frostsprængninger og andre skader.

Ravnkilde 2 i dagslys.

Ravnkilde 2 ved nattetide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lidt syd for Aars, i Kongens Tisted, står en runesten lige uden for præstegårdshaven. Stenen blev fundet i 1847 liggende på en lille høj ved landsbyen Lille Rørbæk. Efter sigende skulle runestenen være blevet reddet af den daværende præst i Ravnkilde, som vistnok sendte et tæskehold i form af store stærke karle ud efter stenen! Finderen ville nemlig ikke af med den, men ville hugge den op til skærver i stedet. Men hurra for tæskehold, for stenen er nu bevaret for eftertiden og opstillet et sted, hvor alle kan nyde godt af den. Den er i øvrigt rejst af Asgot efter hans broder Esge, og vejen, hvor stenen er opstillet hedder Esgevej. Det er iflg. stedets præst, Christian Grund Sørensen, den eneste vej i verden, som hedder det, så runestenen er nem at finde frem til. Prøv selv!

3 Kommentarer til “Runesten, herregårdsbrand og et tæskehold i Kongens Tisted ”


 1. 1 Jakob Øhlenschlæger 27. oktober 2012 kl. 22:38

  Ved Durup kirke står der forøvrigt en moderne runesten, rejst samme år som den rigtige runesten blev fundet. Den er rejst over Hjalmar Hjort, søn af Nøragergårds ejer Th. Hjort, der i netop 1885 døde som syv-årig. Hjalmar var i øvrigt døbt i en døbefont, som faderen kort tid forinden havde fundet på Nøragergård, men som tydeligvis stammede fra Durup Kirke, da man i kirken stadig havde foden til fonten.

 2. 2 Lisbeth Imer 29. oktober 2012 kl. 09:50

  Tak for den information! Det er altid rigtig skægt at kunne knytte nyere historier til runestenene.
  /Lisbeth

 3. 3 Sven Brodersen 7. juni 2016 kl. 12:30

  http://www.museum-digital.de/rlp/index.php?t=objekt&oges=6204
  Apropos Hæeulvstenen i Ø. Løgum.
  I en årrække boede jeg i Luxembourg. Her stødte jeg ved et tilfælde på den oplysning, at der i nærheden af Trier var fundet en gravindskrift for en ung romer af germansk oprindelse med navnet Hariulfus. Kan dette være en latinisering af Hærulv?
  Venlig hilsen

Efterlad en kommentar