Ravnunge-Tues runesten

I aftes var vi på besøg i Bække og Læborg, hvor vikingen Ravnunge-Tue huserede i midten af 900-tallet. Han har været en betydningsfuld mand i vikingetidens Danmark med tætte forbindelser til kongehuset. Ved Læborg kirke har han rejst en runesten efter Thyra, sin dronning (se billedet), og ved Klebæk Høje ved Bække efter sin moder, Vibrog. Ravnunge-Tue har også på en runesten, som nu er rejst ved Bække kirke, pralet med at have bygget Thyras høj sammen med Fundin og Gnyple.

Arbejdet med at fotografere runestenene foregår i mørke, så vi kan lægge den helt rigtige belysning på runestenene. Vi er heldige med vejret – ingen regn og ikke nogen vind af betydning, og det kan vores udstyr rigtig godt lide. Det kan vi nu også selv. Hver gang vi kommer til en ny runesten, står vi over for nye problematikker – især mht. lyssætningen. Runestenene er nemlig meget forskellige i udformning. Nogle af dem har nærmest knortede overflader, så stenens overflade nærmest skygger for sig selv, og på andre er runeindskriften ristet meget fint i overfladen, så vinklen på lyset skal være meget skarp, for at vi kan se runerne. Der kan også være ornamentik, som f.eks. på Læborg-stenen herover, eller skålgruber fra bronzealderen, som på Glavendrup-stenen herunder, som vi gerne vil have frem også.

Internettet sætter en begrænsning for, hvor stor opløsning vi kan vise billederne i. Men prøv at klikke på billederne – så kan I godt zoome en lille smule ind på detaljerne.

I kan læse mere om de enkelte runesten, deres fundforhold og tekster ved at klikke ind på http://runer.ku.dk