På togt til Gotland

Sønder Kirkeby
’…sser satte denne sten efter Asgot, sin bror, og [han] døde på Go(tland). Thor vie [disse] runer.’

Indskriften omtaler to mænd, Asgot og formentlig Sasser. Asgot har sikkert været på krigstogt eller handelsrejse til øen Gotland, hvor han er død, og derefter har Sasser måske arvet efter sin bror. Thor vie-formlen har skullet sikre, at der ikke skete noget med mindesmærket, og formlen kendes også fra to andre runesten, nemlig Virring-stenen fra Randers-egnen og Glavendrup-stenen på Fyn – en ”søster” til Tryggevælde-stenen, som også står i runehallen. Teksten på Virring-stenen nævner også en mand ved navn Sasser, men om det er den samme mand, der er tale om – det ved vi ikke.

Noget af indskriften mangler desværre. Det skyldes, at stenen i middelalderen blev hugget til som kvader, så noget af indskriften og billedet af et vikingeskib langs mangler. Vikingeskibet kan man ane lige ved siden af samstavsrunerne, en Thor vie-formel. Samstavsruner er runer, som læses lodret langs en meget lang hovedstav. Bistavene stikker så ud til hver side af hovedstaven.

Stenen blev opdaget i 1802, hvor den sad i muren i Sønder Kirkeby kirke på Falster. Herfra blev den flyttet til Rundetårn, hvor de andre runesten også stod, og herfra blev den flyttet til Nationalmuseet i 1867. Stenen er hugget i den førkristne periode i første halvdel af 900-tallet.

0 Kommentarer til “På togt til Gotland ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar