OL og mønter

50 pence slået i forbindelse med OL i London

50 pence slået i forbindelse med OL i London

 

I forbindelse med vinter-OL har den russiske Nationalbank sat 47 forskellige såkaldte erindringsmønter til salg. Mønternes motiv stammer fra de olympiske vinterlege og bliver produceret i forbindelse med det igangværende vinter-OL. Umiddelbart forbinder man ikke OL med mønter, men de russiske OL-mønter er del af en tradition som har eksisteret i mange år, og som strækker sig tilbage til det antikke Grækenland.

 

De græske lege

De moderne olympiske lege er inspireret af græske religiøse og atletiske festivaler. Festivalerne blev afholdt i flere forskellige bystater f.eks. de olympiske lege i Olympia til ære for Zeus og de pythiske lege i Delfi til ære for Apollon. Inskriptioner fundet i Olympia daterer legene tilbage til i hvert fald 776 f.Kr., da de viser en oversigt over vinderne i en løbekonkurrence, der startede i dette år.

På mange græske mønter optræder sportslige motiver, men de forskellige bystater slog ikke erindringsmønter i forbindelse med festivalerne, som vi har gjort i moderne tid. Men nogle forskere mener, at der er eksempler på at en sejr kunne anvendes politisk og derfor blev afbildet på mønter. Anaxilas, der var leder af bystaten Rhegion i det sydlige Italien i 5. århundrede f.Kr. afbildede f.eks. en person i en stridsvogn på byens mønter for at proklamere sin sejr ved et hestevæddeløb.

Samlerobjekter

Omkring 393 e. Kr. forbyder kejser Theodosius I de sportslige festivaler, der ikke hører hjemme i det nu kristne imperium, og det er først i 1896 at legene bliver genoptaget. Det var franskmanden Pierre de Coubertin, der var med til at starte de moderne olympiske lege i 1896, men det er først i 1951 at de såkaldte OL-mønter dukker op. De blev slået i forbindelse med OL i Helsinki i 1952 og var 500 mark som cirkulerede i Finland som valuta. I forbindelse med sommer-OL i London i 2012 producerede den Kongelige Mønt i England et mønt-sæt bestående 30 forskellige 50-pence. Sættet var så populært, at det hurtigt blev udsolgt, og den Kongelige Mønt i England vurderer, at mere end 70% af de cirkulerende 50-pence er taget ud af cirkulation og indgået i samlinger. De russiske OL-mønter blev sat i cirkulation i 2011.

(Tine Bonde Christensen)

Spansk erindringsmønt i forbindelse med OL i Barcelona i 1992. Mønten var ikke gangbar i cirkulation.

Spansk erindringsmønt i forbindelse med OL i Barcelona i 1992. Mønten var ikke gangbar i cirkulation.