Nye runeamuletter

DSCN7015

 DSCN7002

 

 

 

 

Jeg har haft et par runeamuletter under mikroskopet de sidste par dage, som netop nu er sendt til konservering for at blive undersøgt. En af dem – eller dem begge, hvis vi er heldige – kan foldes ud, så vi kan læse, hvad der står inden i amuletten også. Amuletterne kommer hhv. fra Bornholm og Vestsjælland. De bærer tilsyneladende begge latinske tekster. Den sjællandske amulet ser ud til bl.a. at bære en Ave Maria-indskrift, mens den anden ser ud til at bære elementer af “I Faderens, Sønnens og Hellighåndens navn” samt “Kristus”. Blyamuletter blev formentlig brugt til at beskytte mod og uddrive sygdom. Man kan læse mere om dem og kristne indskrifter i almindelighed på http://runer.ku.dk

Det bliver spændende at se, om konservatorerne kan rense amuletterne så meget, at vi kan få en større sammenhæng ud af teksterne.

3 Kommentarer til “Nye runeamuletter ”


 1. 1 iohannes 23. september 2010 kl. 20:27

  Spännande amuletter! Jag skulle vilja veta ungefär hur lång tid det brukar ta innan dessa fynd blir registrerade i runer.ku.dk så att man kan läsa mer om dem där? Det finns tyvärr ingen flik om nyheter på den sidan såvitt jag vet.

  Venlig hilsen

  /iohannes

 2. 2 Lisbeth Imer 24. september 2010 kl. 12:31

  Hej iohannes,
  Amuletterne fik jeg først i hånden i sidste uge, og jeg har netop sendt dem til konservering. Jeg lægger dem op på runer.ku.dk, når jeg har svar fra konservatoren, om de kan foldes ud eller ej. Det varer en rum tid, for amuletterne skal først renses osv. Måske bliver det først i november måned, så jeg håber, du kan vente så længe!
  Mvh
  Lisbeth

 3. 3 iohannes 24. september 2010 kl. 14:51

  Hej Lisbeth!
  Tack för svaret, så vet jag ungefär hur lång tid det tar.
  Jag ska försöka att komma ihåg att kika på http://runer.ku.dk i november. Jag hoppas att de båda går att vika ut.

  MVH iohannes

Efterlad en kommentar