Nordjyske runesten

Runestenen i Jetsmark kirkes våbenhus.

Så er runestensroadshowet kørt frisk over Limfjordens vande og er nået til de tyndt befolkede egne i Vendsyssel og Thy. I hver af disse landsdele er der bevaret to runesten. Første stop på vejen i går var ved runestenen i Jetsmark, som er rejst af Hove efter hans brødre Thorlak og Rede. Dernæst gik turen til Hune, hvor søsteren står. Denne runesten er rejst efter Runulv den Rådsnilde af hans sønner Hove, Thorkil og Thorbjørn. Hove nævnes som rejser på begge runesten, og da der kun er ganske få kilometer mellem de to sten, er det meget sandsynligt, at der er tale om samme slægt. I så fald har Runulv den Rådsnilde haft mindst fem sønner! Hvorvidt Hove er det samme mand, som også nævnes på andre danske og skånske runesten, Århus 5 og Västra Karaby i Skåne kan man kun gisne om. I så fald har han været en vidt berejst viking.

I Thy er der bevaret to runesten fra vikingetiden, men der findes efterretninger om i alt fire runesten fra landsdelen. Danmarks mindste runesten (som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen) står i Vang kirke og er rejst af Åse efter hendes mand Omund, som var Finulvs hirdmand. Oprindeligt blev runestenen i Vang fundet i Sjørring, men den blev købt af præsten i Vang og opstillet i våbenhuset her. Åse har formentlig også rejst den nu forsvundne runesten fra Tvorup, som ligger ikke langt fra Sjørring.

Foto-optagelserne af runestenen i Vang var noget af en prøvelse, for runestenen står helt inde i hjørnet af våbenhuset. Forsiden af stenen voldte ikke rigtig nogen problemer, men indskriften på oversiden var vanskelig at lyslægge, så der kunne komme et brugbart resultat ud af det.

Roberto gør et hæderligt forsøg med runestenen i Vang kirke.

 

I dag har vi været i Himmerland og fotograferet fem runesten i kirker og våbenhuse. Vi slutter i aften med runestenene i Ravnkilde og Aars, men dem kan vi fortælle mere om i morgen. Samme runetid, samme runekanal.

1 Kommentar til “Nordjyske runesten ”


  1. 1 Henrik Hartvig 30. juni 2012 kl. 10:17

    Godt arbejde
    Bliv ved med det…

Efterlad en kommentar