‘Jylland mellem tvende have, som en runesten er lagt’

Roberto gør klar i Hjermind præstegårdshave.

Var der måske nogen af jer, der vidste, at H. C. Andersen skrev ‘Jylland mellem tvende have’ i Hjermind præstegård i 1859 og blev inspireret til teksten af den runesten, der står i præstegårdshaven? Jeg vidste det heller ikke, men det kunne præsten berette, da vi var forbi i går og fotografere Hjermind-stenen under det store platantræ i den charmerende have. Teksten på stenen er blevet noget ulden at se på som følge af en mosbegroning, som fylder store dele af forsiden af stenen. På bagsiden er der ristet en skibsfremstilling, som efter alt at dømme ikke har noget med vikingetiden at gøre. Det ligner et skib, som vi kender dem fra helleristningerne og Hjortspringbåden og må dermed høre til i bronzealderen. Vi ser det jo på rigtig mange af vikingetidens runesten, at de er genanvendte kultiske sten fra tidligere perioder. Tænk bare på Ravnkilde med alle skålgruberne på bagsiden eller Glavendrup, som vi også tidligere har omtalt på bloggen.

Klejtrup-stenen væltet bagover.

 

Vi har også været forbi Klejtrup-stenen for at fotografere denne sten, som står lige ned til Klejtrup sø. Eller rettere ligger. Da vi var forbi runestenen i foråret hældte den noget bagover, men i løbet af sommeren er den sunket dybere ned i mulden, så den nu ligger på ryggen. Vi har derfor måttet opgive at fotografere den i denne omgang, da fotografer i lighed med runologer hverken kan flyve eller svæve. Vi kan simpelthen ikke komme højt nok op over stenen til at tage et fornuftigt foto af den, og det ville heller ikke yde stenen eller dens placering retfærdighed. Men vi vender meget gerne tilbage på et senere tidspunkt, når runestenen igen er kommet på ret køl.

6 Kommentarer til “‘Jylland mellem tvende have, som en runesten er lagt’ ”


 1. 1 Mia 29. oktober 2012 kl. 11:59

  … årøv igen.
  Hvad er det nu Jylland er lagt mellem tvende have som?
  [Hint: Det er ikke en runesten]

 2. 2 Lisbeth Imer 29. oktober 2012 kl. 12:55

  Hej Mia,
  Jylland er lagt både som en runestav og en runesten, hvis det er det, du hentyder til.
  Hilsen fra Lisbeth

 3. 3 Jørgen Holm 17. februar 2013 kl. 23:34

  Hvad med at drage omsorg for, at Klejtrup-stenen bliver rejst igen i stedet for blot at konstatere, at den er væltet? For øvrigt kræver det ikke særlig sofistikerede metoder at fotografere et objekt sådan lidt fra oven. Det burde ikke overstige Nationalmuseets evner.

 4. 4 Lila Towle 11. marts 2013 kl. 21:17

  Jeg bor ca. 5 km. fra Klejtrup Sø og kørte en tur rundt om søen i dag i det gode vejr, fordi jeg havde hørt at runestener var væltet. Og det er den sandelig – det er flere år siden jeg kiggede sidst.
  Den kan umuligt have det godt af at ligge med runerne opad og få vand i dem, der fryser til is. Er der ikke nogen, der har ansvar for at passe på sådan en sten, eller for at kontakte nogen, der har?

 5. 5 Lisbeth Imer 14. marts 2013 kl. 16:37

  Jørgen, det sorterer under Kulturstyrelsen at få rejst runesten og andre faldne monumenter op. De er selvfølgelig orienteret om sagen og har lovet mig, at stenen bliver rejst op i løbet af foråret. Vi har besluttet at fotografere stenen, når den igen står på sin plads. Det ville yde stenen og dens omgivelser meget lidt retfærdighed, hvis vi skulle fotografere den, som den ligger på jorden. Når den nu har så god en placering, som den har, kan vi lige så godt få det allerbedste ud af det. Mvh Lisbeth

 6. 6 Lisbeth Imer 14. marts 2013 kl. 16:44

  Lila, jo det er Kulturstyrelsen, som har ansvar for at tilse runesten og andre monumenter. De er orienteret om sagen og har lovet mig, at stenen bliver rejst op i løbet af foråret. Tog du billeder af situationen, da du var i Klejtrup? Det kunne være, at Kulturstyrelsen gerne ville se, hvordan det så ud… Mvh Lisbeth

Efterlad en kommentar