Hvordan lavede man mønter?

En helt ny bog sætter fokus på produktionen af mønter i det danske rige i 1800-tallet. Det er Michael Märchers bog om “De kongelige møntsteder i Altona og København 1813-1873 – Teknik og produktion”, som udkommer 28. august 2012. Bogen udgør den første historiske undersøgelse af de kongelige møntsteder i København og Altona i Holsten, der var vitale produktionsanlæg i datidens samfund, hvor pengevæsnet var baseret på ædelmetal. Bogen analyserer møntstedernes fremstillingsteknik og møntproduktionen i penge-, teknologi- og virksomhedshistorisk perspektiv.

De to møntsteder var blandt rigets tidligst industrialiserede anlæg, f.eks. arbejdede en af rigets første dampmaskiner på møntstedet i København. Den industrielle revolutions nye metoder og maskiner erstattede gammel teknik på møntstederne og revolutionerede produktionens kvalitet og kvantitet. Det fik stor betydning for 1800-tallets pengepolitik og monetære infrastruktur.

Den statslige møntproduktion var frem til 1830’erne domineret af saneringen af pengevæsnet efter Statsbankerotten i 1813. Derefter blev der arbejdet hårdt på at skabe et fælles, ensartet og nationalt pengevæsen i Danmark, Slesvig og Holsten. Samtidig blev Nationalbanken mere og mere involveret i produktionen – eksempelvis af store sølvmønter til sikring af pengesedlerne – og den sørgede i samarbejde med staten for en bedre møntforsyning.

Møntstedet i Altona, ved den store nordeuropæiske handelsby Hamborg, indgik i den internationale betalingsformidling og ædelmetalstrømmene på tværs af Europa. For private kunder, især storkøbmænd fra Hamborg, producerede møntstedet i Altona millionvis af store guld- og sølvmønter til brug på det internationale marked.

Bogen kan bestilles fra http://www.universitypress.dk/shop/de-kongelige-moentsteder-3162p.html

 

0 Kommentarer til “Hvordan lavede man mønter? ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar