Guldfund på Ærø

Guldgylden

En af Ærøs dygtige detektorbrugere, Steen Agersø, fandt i 2009 en guldmønt, der netop er ankommet til Nationalmuseet, hvor den er erklæret for danefæ.

Mønten er en guldgylden fra Bonn. Den blev præget i 1476 under Hermann IV af Hessen, der havde haft møntret i Bonn fra 1475. Den flotte mønt har på forsiden Skt. Peter med nøglen og Bibelen samt våbeskjoldet for Ziegenhayn-Hessen og indskriften H’MA’GVB’NA’ECCLE’COLON (Hermannus Gubernator Ecclesiae Coloniensis: Hermann, guvernør for kirken i Köln). På bagsiden ses et kors og våbenskjoldet for Køln-Hessen-Nidda-Køln og indskriften MONE NOVA AVRE BONNE: Ny mønt af guld fra Bonn. Hermann blev senere (1480-1508) ærkebiskop i Køln, og der findes også er række mønttyper præget af ham med denne titel.

Der blev stort set ikke præget guldmønter i Danmark i 1400-tallet, så man måtte benytte sig af udenlandske guldmønter. De hører til blandt de ualmindelige fund i Danmark, og bliver som sådan ofte omtalt i medierne. Det gælder også denne mønt: http://www.tv2fyn.dk/article/193666:AEroe–Sjaelden-guldmoent-fundet-paa-AEroe

Der er tidligere fundet et eksemplar af denne særlige type (blandt numismatikere kaldet Noss 466) i landsbyen Erlev i Gammel Haderslev sogn i 1807. Den var her en del af et skattefund (inv. FP VI) på ikke mindre end 19 guldmønter og 241 sølvmønter.

Ovenstående foto viser mønten umiddelbart efter fundet og før konservering. Mønten er let bukket og ser derfor lidt skæv ud på billedet.  Billedet har vi lånt fra www.detekt.dk

Tekst til dette indlæg: Michael Märcher