Femten runesten i kassen!

Randbøl-stenen på Randbøl Hede

Runestensroadshowet har næsten nået sin afslutning for denne gang. I aftes fotograferede vi først Randbøl- eller Store Rygbjerg-stenen, som nu står nær sin oprindelige plads på Randbøl Hede 15 km sydvest for Jelling. Her måtte vi have generatoren i brug, da stenen står inde på heden ca. 300 meter fra vejen. Vi afsluttede aftenen ved den meget smukt beliggende Skjern kirke mellem Viborg og Randers med de to runesten, som formentlig har tilknytning til Jelling-dynastiet, som vi fotograferede i fuldmånens skær, da det endelig klarede lidt op i Jylland. Meget smukt, men også lidt uhyggeligt …

Arbejdet ved Skjern i fuldmånens skær.

Siden mandag formiddag, hvor vi forlod Sjælland til fordel for Jylland, har vi fotograferet i alt 15 runesten på 13 forskellige lokaliteter. Det har været et stramt program, hvor vi har været nødt til at tage alle døgnets vågne timer i brug. I løbet af dagen har vi fotograferet de runesten, der har stået i kirker og våbenhuse, blogget og redigeret billeder, og om aftenen har vi fotograferet de sten, som har stået udenfor, på kirkegårde eller i deres oprindelige omgivelser.

Skjern 2 med den meget flotte maske.

En så omfattende fotografering af runesten, som vi har foretaget i denne uge, er meget tidskrævende. Det er to mands arbejde i næsten 60 timer, men det er nødvendigt for at få et brugbart resultat til videre formidling.

I første omgang skal de sten, vi har fotograferet i denne uge, bruges til formidling i Jelling-projektet. Der er tale om sten, som enten har direkte tilknytning til Jelling-dynastiet, som har betydning for 900-tallets runestensskik, eller som i vikingetiden er rejst ret tæt på Jelling.

Men næste år i marts måned går det løs igen. Til den tid går vi i gang med at fotografere resten af de danske runesten, som står ude i landskabet, på kirkegårde eller i våbenhuse. Billederne skal bruges til digital formidling, og det er meningen, at man skal kunne få informationer – f.eks. på sin mobiltelefon – om stenene i form af fotos, tekst og lyd, når man besøger de mange steder, hvor runestenene står rejst rundt omkring i det ganske danske land.

Nu skal Roberto hjem og give billederne en sidste overhaling, inden de er helt brugbare til formidling, så her er kun et par smagsprøver. Husk, at I også kan klikke ind på http://runer.ku.dk, hvis I vil vide mere om runestenene, deres tekster og fundforhold.

Sdr. Vilstrup-fragmentet ved Landerupgård nær Kongens Kilde.

4 Kommentarer til “Femten runesten i kassen! ”


 1. 1 Hans Ole Matthiesen 11. november 2011 kl. 11:27

  Jeg så heldigvis nogle af billederne i går og drømte i nat om en postkortserie med disse fremragende optagelser tilsat en kort, delikat fortælling på bagsiden. Vi står gerne som udgiver i Kongernes Jelling.

 2. 2 Lisbeth Imer 11. november 2011 kl. 12:34

  Mange tak, Hans Ole! Det bliver Roberto også glad for at høre. Jeg synes, det lyder som alle tiders idé med en postkortserie – lad os tales ved om dette!

 3. 3 Jannick Nielsen 13. november 2011 kl. 19:29

  De er altså flotte, Lisbeth.

 4. 4 Sven-Åke 19. december 2011 kl. 23:29

  Skåne har 53 runstenar, – och Skåne var danskt dengang.

Efterlad en kommentar