Et smykke fra Bornholm

FP8297obv2mini FP8297revmini 

Der er mange eksempler på genbrug af mønter som smykker eller amuletter fra Vikingetiden. Meget ofte er basis for smykket en dirhem. De store og relativt flade mønter har været lette at omarbejde, og det er oftest foregået ved at nitte en øsken fast til mønten. I øskenen kan der sidde en ring, som igen kan have været brugt til at fæstne smykket til f.eks. en større halskæde med flere vedhæng.

I dette tilfælde er mønten præget i as-Shash, den moderne by Tashkent i Usbekistan, under samanide-dynastiet. Mønten bærer både herskerens navn, møntstedets navn og årstallet: 286 efter Hijra, dvs. i 899-900 e.Kr. Øskenen er blevet udskiftet flere gange, så smykket kan have været i brug længe, og det er faktisk slet ikke usædvanligt, at kufiske dirhemer bliver fundet sammen med mønter, der kan være væsentligt yngre.

I Vikingetiden er der mange eksempler på at øskenen sidder ‘forneden’ på mønten, så hvis den hænger i en almindelig kæde vil motivet blive vendt på hovedet. Nogle kunne indvende, at det ikke betyder noget for en viking, som ikke kan læse den kufiske skrift, men det samme ses faktisk på amuletter med billedfremstillinger.

Mønten er fundet ved Brandsgård på Bornholm og er bestemt af René Laursen, Bornholms Museum og Helle Horsnæs, Nationalmuseet. Møntsamlingen inv.nr. FP 8297.