Djævelsk ballonpost

konvolut2

 

 

 

 

 

Udover de mange mønter og breve, som er dukket op i kirker og på museer, findes der også en lang række underlige breve. Brevene ikke sendt med posten, og har ikke altid nået adressaten. Et brev beskriver en ballonfærd fra Grenå til Anholt i 1973 således:

 Anholt, 13. 5. 1973

Kære, gamle Ven

Vores Ballonfærd er lykkeligt overstået.

Starten fra Grenå gik fint og på bliden Bør nåede vi vel til Anholt – båret afsted på Vestenvinden, højt over Kattegats frådende Bølger. Ganske vist forsøgte en Vinddjævel i Pakhusbugten under Anholt at blæse os nordenover, men vi nåede dog at lande på Flakket, inden det var forsent. Iøvrigt holder man ”Satankult” på Øen for Tiden – og selveste Ypperstepræstinden inviterede os om Aftenen til ceremoniel ”Blodsuppe” i Ørkenen. Men vi betakkede os dog. Men hun lovede, at stemple vores Ballonbreve med Satankultens Stempel. Her har du et af dem til din Samling.

Hvis alt mager sig, tager vi hjem over Falkenberg. Vi ses!

Mange hilsener fra

Anders Björvall

”Ballonskipper af Guds Nåde”

Adressaten er ingen ringere end Hans Majestæt, Arveprins Knud.

Konvolutten bærer en håndfarvet illustration af ballonfærden, hvor Satan selv puster til ballonen. Poststemplerne er ganske ureglementerede: Det ene har samme motiv som den ene af de fire typer Satanmønter, det andet er “Ballonpost, Grenå Havn”.

Brevet er underskrevet af en Anders Björvall. Navnet lyder svensk, men teksten er dansk. Men en svensker ved navn Anders Björvall optrådte netop i 1973 i medierne i forbindelse med en omdiskuteret genudsætning af ulve i Nordsverige. Mon det er helt tilfældigt?

Konvolut og brev kan ses i en lille særudstilling om Satanmønterne, der netop er åbnet i Nationalmuseets Rum 0 (lige ved siden af forhallen).