Det med småt

I oktober 2007 blev der indleveret en portion genstande til danefævurdering. Der var nogle remspænder fra middelalderen og en matrice til et dragtspænde fra vikingetiden, og så var der også en lidt sammenkrøllet plade af bly med nogle uforståelige tegn. De førstnævnte genstande var ikke noget problem at hitte rede i, men den sammenkrøllede blyplade måtte en tur forbi konserveringsafdelingen, før historien kunne afsluttes.

Sygdomsafværgende blyamuletter med runeindskrifter er efterhånden en velkendt fundgruppe – også her på bloggen. Lidt mere sjældne er blyamuletter med latinske bogstaver, minuskler. Vores her omtalte amulet består af en aflang blyplade, som oprindeligt har været beskrevet med minuskler og kors på begge sider. Pladen har været foldet først på langs, og derefter to gange på tværs. Ydersiden er så slidt, at der ikke er megen skrift tilbage, men på indersiden kan man skelne “In nomine patris … filii … spiritus … “, som betyder “I faderens, sønnens og helligåndens navn”, og i den sidste linje kan man se ordet “dominus”, som betyder “herre”. Vi har altså at gøre med en latinsproget indskrift, som uden tvivl har tjent som en beskyttende eller sygdomsafværgende amulet, som vi kender så mange af fra middelalderen.

Blyamuletter skrevet med latinske bogstaver er ellers noget af en sjældenhed i Danmark og i Norden generelt. Her på kortet markerer røde prikker amuletter med runer, og de blå prikker amuletter skrevet med latinske bogstaver. Hvor mange, der endnu ligger gemt under mulde, må de næste års detektorfund vise.

blyamuletter