Det er ikke alt, som glimrer, der er guld.

SkippingeVHørve2

I oktober måned blev jeg kontaktet af et par findere, som havde fundet en genstand med runer, da de gravede i deres have. Naturligvis var de meget nysgerrige efter at få at vide, hvad der stod på genstanden (et dolk- eller knivblad) og ikke mindst hvor gammel den var!

Det er ikke ofte, man finder så godt bevarede genstande med runer i Danmark, og genstanden er da heller ikke gammel. Den stammer fra omkring 1900 og er produceret i Fredericia.

På det tidspunkt var der nemlig en metalfabrik i Fredericia, som blev ejet af Ernst Voss, og de lavede en masse runesager af forskellig art. Der er blandt andet de her dolke eller brevknive, som vi efterhånden kender nogle stykker af. Indskriften lyder “Ernst Voss Frederits. Tegnet af K. B. Nielsen”.

Andre sager er f.eks. en brevpresse, hvor der står “Ernst Voss satte denne sten til pryd i danske hjem. K. N.” K. B. Nielsen var åbenbart firmaets runekyndige som lavede indskrifterne på de forskellige genstande af metal.

Sager som disse er naturligvis ikke danefæ, men de har alligevel en sjov historie at fortælle. Og så er de vigtige i forbindelse med den nutidige eller historiske brug af runerne, som stadig spiller en rolle den dag i dag.