Danmarks første blykors med indskrift

ny-lillemunkegård blykors-lilleI dag har jeg modtaget et lille blykors fra Munkegård, Ibsker sogn på Bornholm til vurdering. På forsiden kan man se nogle runer og runelignende tegn langs korsets stamme og den ene arm. Den venstre korsarm er desværre brækket af. Øverst på korsstammen har man placeret et lille hjulkors – en type som normalt blev brugt som indvielseskors i kirkerne. Indskriften giver desværre ingen sproglig mening. Langs korsstammen er der der fire til seks runer eller runelignende tegn, og langs den højre arm tre stykker.

Men genstandstypen er som sådan rigtig interessant. Korset er den første af sin slags (med runer, forstås) i Danmark – bortset fra det lille fragment fra Glim, som måske stammer fra et kors (se http://runer.ku.dk/VisGenstand.aspx?Titel=Glim-blyamulet). I Sverige kender man indtil videre ét fund, og i Norge har man ikke mindre end syv stykker. På disse kors er indskrifterne stærkt religiøse, og de er skrevet på latin, men med runer. Hvis man vil vide mere om typen, kan jeg anbefale denne artikel i det svenske tidsskrift Fornvännen: 

http://fornvannen.se/pdf/1970talet/1977_157.pdf

Den nye indsrkift fra Munkegård er i øvrigt beskrevet i detaljer i vores runedatabase på:

http://runer.ku.dk/VisGenstand.aspx?Titel=Munkeg%c3%a5rd-blykors

2 Kommentarer til “Danmarks første blykors med indskrift ”


 1. 1 Magnus Källström 14. december 2010 kl. 14:39

  Mycket trevligt fynd!

  Sverige har faktiskt numera åtminstone tre runristade blykors: ett från Visby (G 345), ett från Lödöse (Vg 264) och sedan i somras också ett från Nyköping. Det senaste bär bland annat den bekanta AGLA-formeln (förkortning av hebreiska Ateh gebor (gebir) Le-Olahm Adonai “Allsmäktig är du i evighet, O Herre”!) i olika varianter. Om detta fynd kan man läsa på denna sida: http://www.uvblogg.se/wordpress/akroken/bly-valsignelser-och-heliga-foremal/2010/06/03/

  Hälsningar

  Magnus

 2. 2 Lisbeth Imer 14. december 2010 kl. 15:01

  Hej Magnus!
  Hyggeligt at snakke med dig her 🙂
  og tak for bonusinfo om de tre svenske runekors – jeg søgte i samnordisk runtextdatabas og fik kun et svensk hit, men jeg skulle selvfølgelig have spurgt dig. Skønt med henvisninger til, hvor man kan læse videre!
  Kh
  Lisbeth

Efterlad en kommentar