Danefæ og forskning

 Bornholm juli10 015 

Sidste år blev der gjort nye fund af romerske mønter i kulturlagene under den kendte middelalderruin Lilleborg. Disse nye fund af romerske mønter og mange mange flere vil i det næste års tids komme under kærlig behandling af min kollega Helle Horsnæs. Læs her om hendes nye forskningsprojekt.

 

Danefæ fylder meget i Møntsamlingens daglige arbejde. Men hvad skal vi dog med denne ophobning af fund? Ryger de ikke bare ind i et lukket skab?

Jo, det gør de – også. Men Nationalmuseet er ikke bare et opbevaringssted, det er også en forskningsinstitution, hvor de forskningsansatte medarbejdere har ret og pligt til både at forske med udgangspunkt i de genstande vi skal passe på og formidle deres forskning. I år er jeg trukket ud af det daglige arbejde for at forske. Målet er at der ved årets udgang skal ligge et trykklart manuskript til en bog om de 2675 romerske mønter, der er fundet på Bornholm. Det kan lyde som en lille opgave, men faktisk kommer halvdelen af alle de romerske mønter der er fundet i Danmark fra dette lille område. Der er blevet taget tilløb til arbejdet i et stykke tid. Fundene er blevet registreret, og jeg har gjort mig overvejelser over, hvad de kan betyde. Andre forskeres tanker bliver gennempløjet: Hvad holder stadig? Hvor meget ligner fundene fra Bornholm de omgivende samfund?

Så her står jeg nu. På skuldrene af en masse andre og ser ud over en database, der skal gennemanalyseres. For nogle år siden blev jeg bedt om at skrive en foreløbig oversigt over fundene på Bornholm. Den kan findes i artiklen Roman coins from Bornholm – a preliminay overview, der er udkommet i: Worlds apart? Contacts across the Baltic in the Iron Age. Network Denmark-Poland 2005-2008. Nordiske Fortidsminder ser. C, vol. 7. København – Warszawa 2010, 434-448, redigeret af Ulla Lund Hansen & Anna Bitner Wroblewska.

Romerske mønter fra resten af Danmark er behandlet i bogen Crossing boundaries. An analysis of Roman coins in Danish contexts. Vol. 1 Jutland, Funen and Sealand, Publications from the National Museum, Studies in Archaeology and History, vol. 18, Syddansk Universitetsforlag  2010.

Se også tidligere blogindlæg

                                                                                                         Skrevet af Helle Horsnæs