Caroline Mathilde og kussemønten

En-skillingen med årstallet 1771 er den danske mønt, der er præget i allerstørste antal, i alt ca. 55.000.000! Der kendes en række eksempler på at mønten er blevet omarbejdet. En del af det kongelige dobbeltmonogram er blevet slebet af, og resultatet af denne kunstneriske udfoldelse har givet mønten dens folkelige navn.

Kussemønten er ofte blevet set som en spottemønt rettet mod kongehuset i forbindelse med Caroline Mathildes forhold til livlægen Struensee. Vi får jævnligt forespørgsler om mønten af denne årsag, således også nu ved premieren for den nye danske film En kongelig affære. Men i virkeligheden har kussemønterne nok ikke så meget med Struensee-affæren at gøre. Trods årstallet 1771 blev disse en-skillinge præget i hele perioden 1771-1785. Det betyder, at en meget stor del af dem er lavet efter Struensees fald og forvisningen af Caroline Mathilde, og ud fra analyser af de anvendte stempler er det tydeligt, at i hvert fald en del af de eksisterende kussemønter er lavet af mønter præget i 1780’erne, og altså 10 efter Struensee blev henrettet i april 1772.

Så selvom det ville være en god historie om Caroline Mathilde må vi konstatere, at pornografisk husflid har eksisteret alle dage, uanset eventuelle skandaler i kongehus og regering.