Byzans og vikingerne

FP8179.1obv FP8179.1rev

Der er fokus på Byzans for tiden. Man kan se udstillingen Byzans – det Gyldne Rige i Rundetårn i København (se: http://www.rundetaarn.dk/presserum/09byzans1.htm) og en nyudkommet bog fra Forlaget Sfinx fortæller om “Arven fra Byzans”. Mange har hørt om den byzantiske kejsers varæger- eller vikinge-garde, der ofte knyttes til den berømte runeindskrift i Hagia Sofia-kirken.

Umiddelbart kunne man så forestille sig, at byzantinske mønter er almindelige i de danske fund. Men det er slet ikke tilfældet. Der kendes kun godt 50 byzantinske mønter fra vikingetidens Danmark. Den her illustrerede mønt er en af de undtagelser, der bekræfter reglen. Mønten er en miliaresion (sølv) præget af Basileos II i 977-989. Randen er klippet af, hvilket gælder for hovedparten af mønterne af denne type, og det er utvivlsomt sket i Byzans. Til gengæld er den pånittede øsken, som har omdannet mønten til smykke, nok sat på udenfor riget, måske her hos os.

Mønten blev fundet på Munkegård-pladsen på Bornholm af Bent Gregersen.  Allerede i 1864 blev der fundet en vikingemøntskat, der omfattede 866 mønter, på Munkegård, men de seneste årtiers detektoreftersøgninger har bragt yderligere 136 mønter for dagen fra et område, der ligger ca. 100 m fra det første skattefund. Udover den her præsenterede byzantinske mønt omfattede det første fund 2 miliaresia præget under Constantin VII og Romanus II (945-959). Det vil sige at de byzantinske mønter kun udgør 3 promille af de ca. 1000 mønter fra Munkegårdpladsen! Hovedparten af mønterne kom fra tyske møntsteder (ca. 650 mønter) og England (knap 200 mønter), og der er desuden næsten 50 kufiske mønter.

2 Kommentarer til “Byzans og vikingerne ”


 1. 1 Hans Sonne 17. august 2014 kl. 16:38

  Jeg har en Lundemønt (?) som viser den stående konge ved siden af den ligeledes stående Christus med kors-glorie.
  På bagsiden et stort skrevet M (2 buer helt op til hinanden.
  Kan I give mig flere oplysninger da jeg ikke kan finde billeder af den.
  Vh Hans Sonne

 2. 2 Helle W Horsnaes 18. august 2014 kl. 08:22

  Kære Hans Sonne,
  Det lyder umiddelbart mere som en byzantinsk follis (eller 40 nummi, som den også kaldes). Prøv at google billeder af ‘byzantine 40 nummi’ og se, om der skulle være noget, der ligner din mønt. Hvis ikke, er du velkommen til at sende mig fotos af din mønt direkte på min mail helle.horsnaes@natmus.dk, så skal jeg se om jeg kan komme nærmere.
  Med venlig hilsen
  helle Horsnæs

Efterlad en kommentar